sâmbătă, iunie 10, 2023

Uniunea Europeană și Qatar semnează un acord istoric în domeniul aviației

Uniunea Europeană și Statul Qatar au semnat luni un acord cuprinzător în domeniul transportului aerian, care îmbunătățește normele și standardele pentru zborurile dintre Qatar și UE.

Acordul stabilește o nouă referință la nivel mondial prin faptul că presupune un angajament al ambelor părți față de concurența loială și include protecția socială și a mediului. Prin semnarea acordului se creează oportunități noi pentru consumatori, companii aeriene și aeroporturi în Qatar și în EU.

Qatarul este un partener aviatic tot mai important pentru UE. S-a clasat pe locul 15 în topul celor mai mari piețe din afara UE în 2019, între UE și Qatar călătorind 6,3 milioane de pasageri. Prin urmare, este extrem de important să se garanteze o concurență deschisă și loială pentru serviciile aeriene între cele două părți, ca și pentru rutele dintre UE și Asia.

Acest acord, primul dintre UE și regiunea Golfului, este o referință pe plan mondial pentru acordurile din domeniul aviației orientate către viitor. Este o dovadă a angajamentului nostru comun față de un domeniu al aviației sustenabil din punct de vedere economic și social și din punctul de vedere al mediului, bazat pe un cadru modern care include concurența loială și cooperarea mai strânsă pe tema chestiunilor sociale și de mediu. Acest acord va pune la dispoziție oportunități noi, o ofertă mai diversificată și standarde mai ridicate pentru pasageri, industrie și lucrătorii din sectorul aviației”, a spus Adina Vălean, comisarul pentru mobilitate și transporturi.

Acordul creează condiții competitive egale care se preconizează că vor duce la oportunități noi în domeniul transportului aerian și la beneficii economice pentru ambele părți:

  • Toate companiile aeriene din UE vor putea opera zboruri directe din orice aeroport din UE către Qatar, iar companiile aeriene din Qatar pot face același lucru în sens invers.
  • În aeroporturile UE din Germania, Franța, Italia, Belgia și Țările de Jos se va extinde treptat capacitatea până în 2024. Mai multe detalii se găsesc în secțiunea Întrebări și răspunsuri.
  • Prin intermediul unor dispoziții ferme referitoare la concurența deschisă și loială se vor garanta condiții competitive egale.
  • Părțile au recunoscut importanța aspectelor sociale, au convenit să coopereze cu privire la acestea și să își îmbunătățească fiecare legislația muncii și socială și politicile din aceste domenii, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate.

Acordul va facilita contactele interpersonale și va extinde oportunitățile comerciale și comerțul. Cuprinzând mai multe aspecte pe lângă drepturile de trafic, acordul UE-Qatar va furniza un set unic de norme, standarde ridicate și o platformă pentru cooperarea viitoare pe tema unei serii largi de aspecte din domeniul aviației.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner