Vicepreşedinte ALDE: Solicităm demisia imediată din funcţia de secretar general ALDE a lui Chiţoiu

Deputat Ion Cupă, Vicepreşedinte naţional ALDE, a solicitat demisia imediată din funcţia de secretar general ALDE a domnului Daniel Chiţoiu, ca urmare a nerespectării obligaţiilor politice şi statutare. 

“În decembrie 2016, am primit, prin votul românilor, un mandat de a guverna bine alături de cei din PSD.

În 26 mai 2019, la alegerile europene, am primit un cartonaş galben de la români, semn că direcţia guvernării noastre alături de PSD nu mai era cea bună.

Imediat după 26 mai, aveam două posibilităţi politice strategice:

a) Să ieşim de la guvernare, pentru că percepţia publică era aceea că nu mai onoram mandatul dat de cetăţeni, iar din Opoziţie să încercăm redresarea partidului. Propunând, ca prim pas, un proiect liberal de societate prin voceacandidatului nostru la prezidenţiale, Călin Popescu Tăriceanu, cotat în toate sondajele ca principalul contracandidat al lui Klaus Iohannis.

b) Să rămânem la guvernare şi să resetăm priorităţile şi structura guvernului, inclusiv contribuţia de soluţii şi resurse umane a ALDE la această guvernar”, se arată intr-un comunicat al ALDE Dolj.

Vicepreședintele ALDE a spus că dincolo de aceste măsuri inteligente, oportune, utile dezvoltării partidului și care ar fi fost înţelese de toți membrii săi, ALDE a fost pus în faţa a cinci decizii bruşte, luate fără o analiză serioasă, fără o consultare aşezată:

“• Denunţarea Protocolului cu PSD
Renunţarea la guvernare şi aruncarea ţării într-o instabilitate cu efecte în plan economic şi social tot mai vizibile (receptată ca atare de majoritatea celor care ne-auacordat votul, de români, în general)
Renunţarea la o candidatură dorită şi aşteptată de tot partidul, cu sfidarea dorinţei legitime a sutelor de mii de membri şi simpatizanţi.
Intrarea abruptă într-o alianţă electorală cu un partid de centru-stânga, percepută de membrii noştri ca un risc major pentru pierderea identităţii noastre liberale.
Susţinerea unui candidat independent, apărut dintr-o dată, şi pe care membrii şi simpatizanţii noştri nu-l resimt la acest  moment ca fiind candidatul lor”, potrivit sursei citate. 

 

Ion Cupă a punctat că în urma acestor decizii care au produs o imensă dezamăgire în interiorul partidului, ALDE a ajuns un partid blamat de toată lumea, iar liderul său, din alternativa la proiectul prezidenţial eşuat al lui Klaus Iohannis, un personaj negativ, etichetat ca atare din toate părțile.

“Ţinând cont de toate aceste aspecte care au generat situaţia delicată în care se află astăzi partidul nostru, facem următoarele consideraţii:

1. Eșecul partidului la nivel naţional în urma alegerilor europarlamentare din 26 mai ar fi trebuit asumat imediat de către secretarul general Daniel Chiţoiu. Dublul standard în evaluarea performanței partidului la nivel national vs nivellocal nu trebuia să existe. Demisia cerută tuturor liderilor locali ale căror organizaţii au înregistrat un rezultat sub 5% arfi trebuit însoţită de demisia de onoare a secretarului general Daniel Chițoiu care a condus executiv partidul în această campanie, soldată cu un scor de 4% la nivel național, sub pragul electoral.

2. Coordonarea campaniei pentru europarlamentare şi gestiunea resurselor umane şi materiale ale partidului au fost unele deficitare cu efect direct în scăderea audienței și credibilității partidului. Preocuparea secretarului general a fost mai degrabă una în zona influenţelor personale în actul guvernării şi nu în cea a performanţei electorale a partidului.

3. Secretarul general nu a avut un mandat de negociere a Alianței cu Pro-România din partea partidului. Modul în care a iniţiat aceste negocieri precum si amenajarea tuturor deciziilor legate de denunțarea Protocolului cu PSD și retragerea de la guvernare, renunţarea la candidatura prezidenţială a domnului Tăriceanu  și susţinerea unui candidat independent, a fost unul total netransparent. Punerea în faţa unui fapt împlinit aliderilor judeţeni nu ţine loc de dezbaterea democratică a marilor decizii care privesc soarta partidului. Asemenea decizii ar fi trebuit discutate în toate organizaţiile judeţene, iar un asemenea proces era în responsabilitatea secretarului general.

4. Obligaţiile principale ale unui secretar general, cea de asigurare a coeziunii şi stabilităţii politice interne a partidului şi cea de consolidare a prestigiului şi bunei imagini publice a acestuia nu au fost onorate aşa cum se cuvine de actualul secretar general ALDE, potrivit sursei citate.

Liderul ALDE regional a conchis că datoria lui Chițoiu era de a păstra coeziunea partidului prin discuții serioase, detaliate cu toți liderii nemulţumiţi de deciziile abrupte din ultima perioadă.

“De asemenea, considerăm că secretarul general trebuia să-şi apere partidul, pe liderul acestuia, inclusiv de atacurile nepermise ale liderilor noului partener politic ProRomânia, care au încercat prin toate declaraţiile publice să delegitimeze politic ALDE si pe liderul săi şi să-l trateze ca pe partenerulminor din Alianță.

În locul unei asemenea conduite normale, statutare, dl. Daniel Chiţoiu a ales să murdărească imaginea unor lideri ai partidului, colegi parlamentari lansând minciuni la adresa acţiunilor acestora. Inclusiv montarea unor atacuri pe reţelele de socializare, prin folosirea unor membri din organizaţia de tineret a partidului”, se mai arată în sursa precizată.

Astfel, în baza mandatului Biroului Politic Teritorial al ALDE Dolj, s a cerut demisia lui Daniel Chițoiu din funcția de secretar general. 

“Solicităm demisia imediată din funcţia de secretar general ALDE a domnului Daniel Chiţoiu şi întrunirea forurilor statutare ale partidului în care să fie desemnat un nou secretar general agreat de toţi liderii judeţeni ai partidului”, a conchis vicepreședintele ALDE.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare